7 szuper ötlet szoba berendezéshez

Bármilyen szoba berendezésénél először általában a bútorra gondolunk, de van ezen kívül is pár olyan terület, melyre érdemes külön figyelmet fordítani. Volt már szó korábban az étkezők hangulatos kialakításának ötleteiről, most azonban kicsit messzebb megyünk és több szobafajtához is adunk tanácsokat. Lássuk hát mik azok, melyeket még érdemes figyelembe venni lakásunk berendezése során!

Világítás

A világítás kulcsfontosságú bármely szobatípusnál, és nem biztos, hogy egy mennyezetvilágítás elegendő. A dolgozószobánál például célszerű ha a munkafelületet direkt megvilágítja egy lámpa, hiszen senki sem szeret félhomályban dolgozni. A hálószoba esetén talán éppen nem célszerű a több irányú, erős fény. Ott, a meghitt hangulatért, inkább a halványabb fényekre érdemes helyezni a hangsúlyt.

Szoba világítás

Függönyök megválasztása és felhelyezése

Alacsony szobában vajon jól mutat egy függöny, mely rögtön az ablak tetejéhez van igazítva? Az alacsony belmagasságokhoz mennyezettől padlóig érő függöny illik, és egy világosabb textil szintén hozzájárul a térérzet növeléséhez. Amennyiben a klasszikus stílus választja, érdemes a függönynek is hozzá hasonlónak lennie, hiszen egy szalagfüggöny nem fog jól mutatni az elegancia képviselői mellett. Népies stílus esetén hiába tesz földig érő függönyt, a megcélzott hangulati hatás könnyen elmaradhat.

Szoba függöny

Szobanövények elhelyezése

A növények barátságos környezetet és természetközeli hangulatot varázsolnak a szobába, ám méretük és elhelyezésük nagyban befolyásolja a hangulatot. Ha lehetséges, és a szoba engedi, akkor kevesebb, de nagyobb méretű szobanövényt válasszon, melyet a földre vagy alacsony állványra helyezzen. A sok kis növény aprócska cserepekben ugyan teremthet kellemes érzetet egy loft lakás ablakában, de az összhatást megtörheti ha nem megfelelően helyezi el.

Szobanövények

 

A szoba közepénk hangsúlyozása

Egy nagyon fontos területre tévedtünk, mely sokkal több figyelmet igényelne, ám nem megyünk bele a Feng-Shui és egyéb irányzatok taglalásába. A lényeg: a szoba közepe minden esetben legyen hangsúlyos! A túlzsúfolt, agyonrendezett, többféle bútor-és használati tárggyal berendezett szoba nem kellemes élmény. A “több néha kevesebb” elvével élve inkább legyen a szoba közepén egy kis hely bútorral (étkező esetén étkezőasztal, dolgozó esetén dohányzóasztal, hálószoba esetén öltözködő pad stb.), mely levegőssé teszi a helyet!

Szoba közepe

A túl nagy méretű és a túl sok bútor

A bútorok méretét és számát szintén nem egyszerű kitárgyalni, hiszen lakberendezők, enteriőrök egyik kedvenc témája. Ami biztos: a túl nagy méretű bútorok, illetve ha a kelleténél több van a szobába zsúfolva, elveszik a teret és a bezártság érzetét keltik. Az sem biztos, hogy a japán stílus a cél, de egy hatalmas ülőgarnitúra, mely mellett elmenni sem lehet, igencsak furcsa hangulatúvá tudja tenni a lakást.

Túl sok bútor

Sötét színek, világos színek

Ha már volt szó a függönyről, akkor általánosságban had szóljunk a színválasztásról is pár szót! Lakberendezői téma, hogy a világos színek tágítják a teret, míg a sötétek zsúfolt hatást keltenek. Ez az alapelv persze csak akkor igaz, ha nagyon hasonló színekkel rendezzük be a szobát! Egy hálóbában a világos barack vagy narancs fal mellé bátran válasszon sötétebb színű bútort! Egy dolgozószoba sötét színű bútorai eleganciát és komolyságot mutatnak, ugyanakkor érdemes a padlóhoz világos színt választani a komorság elkerüléséhez! Hogy kiválassza melyik szín melyikhez illik, kérje lakberendező tanácsát, de akár belevetheti magát a tanulásba is ez irányban.

Szoba színek

 

Üres fal, teli fal

Itt nem a falon lógó kiegészítőkre gondolunk, sokkal inkább arra, hogy a bútorokat hová illik elhelyezni. Egyszerűbben: mi legyen a fal mellett? Ha eddig úgy gondolta, hogy a kanapé jó helyen van ott, akkor gondolja át! Ha van elég tér, talán körbejárhatóvá is tehetné… Egy szekrényt persze nem teszünk a szoba közepére, de egy szekrénysor elemeinek feltétlenül egymás mellett kell lennie egy hosszú fal előtt? Nézegessen képeket az interneten, nagyon sok hasznos ötletet fog találni!

Szoba fal

loader-image
202 270 Ft250 480 Ft
71 730 Ft76 400 Ft
Antikolt láda
63 470 Ft85 830 Ft
215 200 Ft292 860 Ft