A stíl bútor 5 jellemzője

Stíl bútor

A stíl bútor 5 jellemzője eredeti cikke frissítve 2022-ben. A jellemzők aszerint lettek válogatva, hogy maga a fogalom hogyan lett meghatározva. A stíl bútor kifejezés egy gyűjtőfogalom, alapértelmezésben: egy antik bútor későbbi időpontban gyártott másolata. De mi is az antik bútor? Sok helyen olvashatunk különféle meghatározásokat, de általánosságban elmondható, hogy a 200 évnél régebben készített bútordarabok antiknak számítanak. Maga a stílus vagy az anyag nem is a legfontosabb, hiszen minden kultúrának megvannak a maga jellegzetességei, így az antik meghatározás csak a kort jelöli ebben az esetben.
Akkor lássuk, mit is jelent a stílbútor!

Utánzat vagy eredeti?

A stíl bútor nem az eredeti, több száz éves bútordarab (például egy restaurált példánya), hanem valamely művészeti kort utánzó bútor, mely nem az adott korban készült. Az elkészítés ideje így kevesebb, mint 200 év, de leginkább manapság, néhány évre-évtizedre tehető. Mivel az antik bútorok nagyon értékesek, óvjuk őket és helyettük másolatok készülnek. Ezek a másolatok többé-kevésbé hűen tükrözik a kort, melyben divatos volt, azonban sokszor strapabíróbbak és teljesen újak.

Mennyire korhű a stíl bútor?

A stílbútor nem biztos, hogy hamis, de az sem, hogy pontos utánzata az eredetinek. Bár az eredeti bútorok sok esetben szemet gyönyörködtetőek, nem biztos, hogy a mai korban is úgy megállják a helyüket, mint a saját korukban. Ezért a mai mesterek annyit alakítottak rajtuk, hogy jobban passzoljanak a modernebb környezetbe, de érzésvilágában megidézzék az adott kor és kultúra jellegzetességeit. Páldául: Lajos Fülöp cseresznyefa bútorok

Giccses vagy modern?

Ha a bútor valódi mestermunka és igazodik a mai ember elképzeléseihez, akkor semmiképpen sem giccses. Az elkészített bútorok között igazi minőségi darabokat találhatunk, melyet képzett, gyakorlott asztalosok készítenek a legnagyobb szakértelemmel. Hogyan máshogy is lehetne az eredetire legjobban hajazó tárgyat készíteni, ha a mester nem adja bele szívét-lelkét? Persze a giccses egy szubjektív fogalom és nem is a mi dolgunk ebben döntést hozni, viszont ha a minőséghez ragaszkodunk, akkor nem futhatunk bele csalódást keltő munkákba.

Mindig az eredeti anyagválasztással készülnek?

Ha nagyon ragaszkodnánk az több száz esztendős anyagfajtákhoz és kialakításhoz, egészen biztosan korhű bútorok készülnének. Mivel modern korban élünk, képesek vagyunk az eredetit akár egyedi igény szerint is újraalkotni könnyebb, tartósabb vagy egyszerűbben hozzáférhető anyagokból (lásd például a ragasztókat vagy a csavarokat!).
Néha látni a piacon olyan olcsóbb, kevésbé minőségi darabokat is, melyeken a díszítések nem kézzel készülnek, nem fából vagy természetes anyagból adják hozzá a bútorhoz azokat. A Klasszikfánál ez nem fordulhat elő, amit mi stíl bútornak nevezünk, az egészen biztosan jó minőségű tömör fából és természetes anyagok felhasználásával készül.

Van általános követelmény?

Az 1960-70-es években külön követelménye volt a stílbútornak: több, mint 100 éves kellett legyen, az iparművészeti múzeum vizsgálta és állította ki róluk a papírokat. Az utánzatoknak is tömör fából kellett készülniük az előírt csapolással. Mivel ritkán találtak 100 évesnél öregebb nyers fát, az alapanyagtól eltekintve mindennek az adott stílus szerint kellett készülni.
Ma már ezek a követelmények nem léteznek (ahogy ellenőrző hatóság sem vizsgálja ezeket), ezért csak az általános meghatározások az irányadók. A fentiek ismeretében és szakembereink tanácsadásával egészen biztosan nem választ rosszul, ha valódi stíl bútort keres.

Otello fésülködő asztal Lajos Fülöp kárpitozott szék Hálószoba búto

Kattintson a legjobban tetsző bútorunkra!

 

0
    0
    Gyűjtő-kosár
    A kosár üresVissza az áruházba