Kerti bútorok 2022

Segítség kerti bútorok választásához

A kerti bútorok választásának kérdése akkor merül fel, amikor tavasszal kezdődik a kerti összejövetelek, sütögetések, családi és baráti összejövetelek időszaka. Ekkor merül fel először bennünk, hogy hol is tartsuk a bulit, mire ültessük a vendégeket, hol tudnánk a legjobban érezni magunkat? Az eltérő ízlések és stílusok eltérő környezetet teremtenek, ehhez szemezgetünk kicsit pár bútorstílus között. A választásunkat több indokkal is alátámaszthatjuk, hiszen fontos a bútor tartóssága, a színe, az ára és az anyaga is. Mivel ez utóbbi kiválasztásával kezdi legtöbbünk a nézelődést, így csoportosítjuk itt is a kerti bútorokat.

Műanyag kerti bútorok

A műanyag bútorok praktikus választás lehet ha nem akarunk sokat költeni, de a színek és a könnyű szállítás is szempont. Egy műanyag bútort könnyű télre eltenni, ha nyaralóba vagy hobbitelekre tervezünk összejövetelt akkor elfér az autóban is. Könnyű tisztítani és sok színben kapható, a modern műanyag bútorok pedig esztétikailag is megállják a helyüket. Amiben nem a legjobb választás, az a tartósság. Áruknak megfelelően hamarabb cserére szorulnak, mint a többi fajta bútor és ha folyamatosan napfény éri, akkor kifakulnak és tönkremennek.

Népszerűek a műrattan kerti bútorok, melyek a rattanfából készült bútorok utánzatai. A fonott stílus lehet elegáns, tisztítása könnyű, tömege kicsi. Vásárolhatunk hozzájuk különböző színű párnát, takarót, plédet.

Fém kerti bútorok

A fém bútorok sokféle anyagból készülhetnek, melyek közül érdemes a felhasználás helye szerint választanunk. A legkedveltebbek az alumínium kerti bútorok, hiszen időtállóak, könnyűek és alacsony a tömegük. Nem foglalnak sok helyet (akár összehajthatók/csukhatók is) és sokféle párnát, terítőt választhatunk hozzájuk.

Gyártanak acél és vas bútorokat is, de jellemzően olyan helyekre ahol az időjárás nem tudja korrodálni és nem szempont a könnyű mozgatás. A mai felületkezelési technikáknak köszönhetően ezek már nem mennek gyorsan tönkre, időszakos karbantartással pedig sokáig jól funkcionálnak. Esztétikai szempontból nem a legjobb választás, de egy modern stílusú épületnél ezek felelnek meg leginkább a célnak. Előnyük még a könnyű javítás, egy törött csavar/szegecs, egy meghajlott láb vagy háttámla megfelelő szerszámokkal gyorsan rendbe hozható.

Tömörfa kerti bútorok

A legvégére hagytuk a legjobbat, a kedvencünket, a természetes fa bútorokat. Esztétikában talán a legjobb választás, időtállóságuk megfelelő felületkezelés mellett a legjobb, ráadásul egyedi igény szerint, a környezethez passzolva lehet legyártatni őket. Sokféle fából készülhetnek, akár puha, akár keményfa szóba jöhet a választásnál, a cél és a felhasználás helye alapján szívesen adunk tanácsot a bútor tervezésénél.

A puha fenyőből készült antikolt bútorok stílusa családi házakhoz, nyaralókhoz és vendégházakhoz is nagyszerűen illik. Használhatók önmagukban textíliák nélkül, de akár a hagyományőrző szőttesek, akár a modern párnák és takarók jól illenek hozzájuk. Színükben is változatosak, hiszen lakkozásnál a fa természetes színét vagy hasonlót mutat a bútor, festve pedig választható a hagyományosabb fehér, zöld vagy barna illetve modernebb színek is.

A masszívabb, nehezebb keményfát olyan helyeken használják, ahol nem szempont a mozgatás. Tömegük és esetleg a nagyobb méretük miatt sokszor fix helyekre állítják, teraszokon, kiülőkön, pavilonok alatt vagy nyílt téren. Klasszikus megjelenése és a fa erezettsége olyan hangulatot teremt a környezetben, amit egyik más bútor sem tud. Mivel időtálló, sem a napfény sem a víz nem tud rövid távon kárt tenni benne. Fontos azonban a rendszeres felületkezelés, hiszen a fa is öregszik, berepedezhet és széttöredezik. A fát olajjal érdemes kenni, típusának megfelelő tisztítószerrel érdemes csak tisztítani, de ha az idő vasfoga megmarta, akkor is le lehet csiszolni és újra ápolni.

Fa kerti bútor

loader-image
419 220 Ft589 140 Ft
187 290 Ft231 930 Ft
320 130 Ft369 180 Ft
Antikolt bortartó keresztpolcos
96 930 Ft149 220 Ft
411 660 Ft457 380 Ft