Stílusos fürdő dézsa 2022-ben

Miért a fürdő dézsa 2022-ben?

A fürdő dézsa 2022-ben egyre nagyobb népszerűségnek örvend, mondhatjuk reneszánszát éli. A népi építészetben és lakberendezésben éppúgy szívesen használják, mint a modern ingatlanok berendezésében. A népszerűség oka lehet az egyedi hangulata éppúgy, mint a természetes anyagok felhasználása és a természetközeli életérzés. A mai dézsák leginkább akácból készülnek, de más kemény fa is szóba jöhet a megrendeléstől függően.

A dézsa szó eredet ómagyar, a téjzsa (dézsa) vagy az ősmagyar tarzsi, tarlzsi (dézsa) illetve a dravida ttarli, tarli (széles edény, köcsög) szóból eredeztethető. Jellemzően a kétfülű, folyadék tartására használható, vasabronccsal összefogott, dongákból összeállított kerek-, széles-, nyitott faedényt neveztük dézsának. Az esővizet is az ereszcsatorna alá tett dézsába eresztették, míg falun nyáron az udvaron egy nagy dézsában fürödtek a gyerekek.

A dézsa elhelyezése

Mivel a vízzel teli fürdő dézsa nehéz, az elhelyezése szilárd alapzatra, vízszintes felületre kell történjen. Semmilyen esetben sem szabad a dézsát földre, vagy növényzetre illetve közvetlenül a növények mellé telepíteni. Érdemes a kiszemelt területre egy magasabb pontjára  helyezni, hiszen a vizet leereszteni így egyszerűbb. Előfordulhat, hogy első feltöltéskor lehet szivárgásra, ám ez 1-2 nap elteltével megszűnik. Mivel a dézsa lefolyójának átmérője 32 mm, könnyen csatlakoztatható a hagyományos lefolyókhoz. A dézsában a víz szintje a dézsa felső szélétől számított 10-15 cm–nél ne legyen alacsonyabb, ellenkező esetben a kályha túlmelegedhet!
Ha a dézsa stabilan áll a megfelelő helyen, akkor lehet a kályhát beüzemelni. A kályhánál fontos szempont, hogy a kályhaleválasztó rácsot még ideiglenesen sem szabad eltávolítani! A kályhához jár a 2 m magas füstcső, valamint az esővédő.
A kályha begyújtásához alágyújtós (pl. száraz fenyő) kell, de az égés beindulását követően kemény száraz tűzifa szükséges. Az udvari dézsa beépített kályhás változatában csak fával szabad fűteni! A fűtött medence elhelyezésnél figyelembe kell venni, hogy a füstcsőből kiáramló forró levegő vagy a kicsapó szikra ne okozzon tüzet!
A dézsa anyagából adódóan öregedhet, deformálódhat, ezért érdemes folyamatosan vízzel feltöltve állnia. Így kerülhető el a száradás, és a pántok lazulása. Semmiképp nem ajánlott víz nélküli tárolása száraz helyen, vagy közvetlen napfénynek kitéve, ezért célszerű használat és lehűlés után ponyvával letakarva tárolni. A dézsa fűtött, száraz helyen történő tárolása komoly károsodást okozhat. Télen a fagy is képes kárt tenni a dézsában, így annak fagymentesítéséről is gondoskodni kell.
Amennyibe olajos bevonattal láttuk el, évente egyszer javasolt Sadolin keményfaolajjal átkenni, a külső felületkezelést  vékonylazúrral érdemes elvégezni. A hypo, a klór vagy egyéb lakásban használatos tisztítószer nincs károsító hatással a fára. A leggondosabb ápolás ellenére is fellazulhatnak a dongák, ám azok utánszorítása házilag is megoldható.

A dézsa használata

A fürdőzés élményét fokozhatják a természetes sók. Legnépszerűbb a parajdi só Erdélyből, mely 84-féle ásványi anyagot tartalmaz. A sós víz serkenti a vérkeringést, elősegíti a méregtelenítést, hozzájárul a gyulladások megelőzéséhez, az ízületi, a mozgásszervi és a reumatikus fájdalmak csökkenéséhez. A fürdőzés közben belélegzett sópára gyógyító hatású a légúti megbetegedésekkel szemben is.

A Klasszikfa fürdő dézsája:

Fürdő dézsa lépcső

A dézsafürdőzés szabályai

A fürdővíz ajánlott hőmérséklete 35 – 37 °C. Célszerű használat előtt lezuhanyozni és lábmosó edényt kihelyezni a dézsa elé. mivel a kályha és a kémény használat közben mindig forró, ezért nagy figyelemmel közelítsük meg és gyerekeket ne engedjünk a közelébe!
Várandósság, gyógyszeres kezelés, cukor-vagy fertőző bőrbetegséggel, szív- és érrendszeri problémákkal nem javasolt a dézsafürdő használata!
Ne használja a dézsafürdőt nyílt sebbel, égési sérülésekkel!
Használat közben a dohányzás és az alkoholfogyasztás nem javasoljuk.
10 éves kor alatt, mindig felügyelet mellett legyenek a gyerekek.
Hideg időben a megfázás elkerülése érdekében viseljen sapkát dézsafürdőzéskor!